Özgeçmişte Neler Olmalı?
CV, kişilerin yetkinliklerine, eğitimin hayatına ve iş deneyimine yazılı bir genel bakıştır. Latince Curriculum Vitae kalıbının Türkçe karşılığı Öz Geçmiş’dir. Latince’de Hayat Yolu anlamını içermektedir.
Her işe veya staja girmek isteyen adayın mutlaka hazırlaması gereken kişiyi kağıt üzerinde tanımanın yollarından biri öz geçmiş oluşturmaktır. Peki öz geçmişi bir diğer anlamıyla hayat yolumuzu nasıl inşa etmeliyiz, neleri içermeli? Gelin bu soruların yanıtını temel olarak 9 başlıkta inceleyelim.
1-) İletişim
Bu bölümde ikamet ettiğiniz yer, Linkedin hesabınızın linki, varsa blog sayfanızın linki, güncel kullandığınız e posta adresiniz ve telefon numaranızın yer alması yeterlidir. Şirket size nasıl ulaşacağını bu bölümden anlayacaktır.
2-) Eğitim
Eğitim bilgisi ters kronolojik sırayla yazılmalıdır. Örneğin bir üniversitenin ilgili lisans bölümünden mezunsanız, önce mezun olduğunuz üniversite ve bölüm hakkında detaylar daha sonra lise bilgisi yer almalıdır. Yüksek lisans yapan veya bitirmiş adayların ise sadece yüksek lisans ve lisans bilgileri olmalıdır. Burada en kritik nokta yazdığınız tarihler birbirini tamamlamalı ve anlaşılabilir olmalıdır. Eğer erasmus yapmışsanız bu bölümden belirtmeniz uygun olacaktır.
3–) Deneyim
Bu başlık altında yaptığınız stajları, daha önce çalıştığınız şirketi, şu an çalışmakta olduğunuz şirketi yazmalısınız. Bu sıralamaya en son çalışmakta olduğunuz şirketten başlayarak ters kronolojilik sırayla ve yazdığınız herbir deneyimin yanına mutlaka tarihi olacak şekilde oluşturmalısınız.
4-) Projeler
Lisans veya yüksek lisans bitirme tezleri, bir hocanızla beraber hazırladığınız proje, okul dışında katıldığınız projeler ve hobi olarak yaptığınız projelerinizden burada bahsedebilirsiniz. Yaptığınız projeler sizin eğilimlerinizi en iyi yansıtan bölümdür.
5-) Yayınlar
Kişinin yaratıcı ve üretken olduğunun anlaşıldığı bir bölümdür. Burada dergide yayınlanmış makaleleriniz, web sitesinde veya blog sayfasında yayınlanmış yazılarınızı, çalışmalarınızı paylaşabilirsiniz.
6-) Yetkinlikler/Beceriler
Bu başlığı; Bilişim teknolojileri yetkinleri, dil yetkinliği ve kişisel yetkinlikler olarak ayırabiliriz. Bilişim teknolojileri başlığı altında: Mc Office kullanma, çeşitli tasarım programları bilgisi, programlama dilleri kullanımı ve dijitalde kullandığınız programlar yer alabilir. Dil yetkinliği için ise İngilizce, Almanca veya hakim olduğunuz dilleri yazabilirsiniz. Bu dilleri yazma, konuşma ve dinleme becerilerinize göre ayırarak ne düzeyde yetkin olduğunuzu belirtmelisiniz. Kişisel yetkinlikler altında yönetim, liderlik, topluluk önünde konuşma, takım çalışması becerisi gibi yetkinliklerinizi yazabilirsiniz.
Bu başlıkta yazılan yetkinlerin sağ tarafına başlangıç, orta ve ileri düzey şeklinde bilgi ekleyerek öz geçmişinizi inceleyen kişinin sizin bu programlar hakkında ne kadar bilginiz olduğunu anlamasını sağlamalısınız.
7-) İlgi alanları
Günlük yaşamınızda ilgilendiğiniz ve vakit geçirdiğiniz aktiviteleri bu başlıkta yazmalısınız örneğin voleybol, keman, ebru sanatı gibi.
8 -) Sertifikalar
Uzun soluklu, aktif rol alıp başarı sağladığınız anlamlı etkinlik, eğitim veya konferanslardan aldığınız sertifikaları bu bölüme ekleyebilirsiniz. Burada seçici davranmak çok önemli. Çünkü ne kadar kaliteli ve değeri yüksek sertifikalar eklenirse öz geçmişinizi inceleyen kişi sizin için olumlu düşünmesine katkı sağlarsınız.
9-) Referanslar
Genelde istek durumunda paylaşılması uygundur. Ancak isterseniz “Talep edilmesi durumunda paylaşım yapılacaktır” şeklinde yazabilir, isterseniz de en alt kısma sizi yakın tanıyan, ilgi ve becerilerinize hakim kişinin adı- soyadı, telefon numarası ve mail adresini ekleyebilirsiniz.
Öz geçminizi internetteki tasarım programlarını kullanarak tasarlayabilir, kendi özgün görünümüzünü oluşturabilirsiniz. Son olarak öz geçmişinizi (hayat yolunuzu) oluştururken sade, samimi, dürüst, anlaşılabilir ve özgün olmaya dikkat edin. İyi bir öz geçmişe sahip adayı hiçbir şirket reddetmek istemeyecektir. Sizlere yol gösterici olması için yazılan bilgiler umarız kariyerinizde size fayda sağlar.
Sağlam bir hayat yolunuzun olması dileğiyle.
Esra Niyazoğlu
Kariyer Birimi Yöneticisi
Yorum yazın